S P E C I J A L
SERBIAN TRADITION HOME SVE U VEZI HRANE... ZA RADOZNALE PISITE NAM... ODGOVORI NA VASA PISMA SLICNO NA NETU...
Možda nije za svačiji džep, ali može da se gleda!

NAJSKUPLJA JELA NA SVETU

Najskuplju pizzu na svetu pod nazivom ""Louis XIII"" nudi mladi italijanski kuvar Renato Viola. Košta samo 8.300 €!
Sastojci su mozzarella, meso od bufala, tri vrste kavijara, crvene krabe, ringlice i jastog.

Smatra se da je krompir sorte "La Bonnotte" stvorio lično vrhovni bog Inka! Toliko je nežan po svojoj strukturi, da se mora prikupljati samo ručno. Kilogram ovog krompira košta oko 500 €.

Najskuplji omlet na svetu možete pojesti u restoranu njujorškog hotela "Le Parker Meridien". Košta "samo"" 1.000 $.
Osim, naravno, jaja, tu je usitnjeni celi jastog i kavijar od pastruge.

Najskuplji desert na svetu služi se u njujorškom restoranu "Serendipity 3". Ukrašen je jestivim zlatnim ljuspicama i poslužuju ga u čaši ukrašenoj zlatnim obodom i dijamantima, sa zlatnom kašičicom optočenom takođe dijamantima. Ova divota košta 25.000 $.
Praznu čašu možete poneti sa sobom!

Najskuplja čokolada na svetu se zove "Chocopologie by Knipschildt" i proizvodi se u SAD. Za komad od 453 grama mora se platiti 2.600 $.

Najskuplji kavijar na svetu nije crni. Zove se "Almas", iz Irana je i predstavlja ikru albinobeluge. 100 gr. ikre je spakovano u teglicu od čistog zlata i košta oko 2.000 $.

Najskuplja gliva na svetu je – beli tartuf. Ovaj specijalitet ustvari nema utvrđenu cenu jer se svaki veći komad prodaje na aukciji. 2007. godine trojica hongkongških magnata zajedno su platili gljivu od 750 grama – 209.000 $!

Najskuplji začin na svetu je – šafran. Pravi šafran je, ustvari, tučak biljaka iz porodice Crocus sativus, a za dobijanje 1/2 kg začina neophodno je 225.000 tučaka. Jedan kilogram pravog šafrana košta oko 6.000 $.

Najskuplje meso na svetu predstavlja čuvena japanska "mramorna" govedina. File od 200 grama košta u Evropi više od 100 $.
Neki komadi, posebno mekani, prodaju se i za 1.000 $!

Najskuplji orah na svetu je – makadamija. Nekada je bio deo osnovne ishrane australijskih aboridžina, ali zbog komplikovanog načina rasadjivanja i gajenja, godišnje se ovog delikatesnog oraha proizvede samo oko 40 tona. Kilogram makadamije u zemlji porekla Košta više od 30 $.KORAK NAZAD
Ako želite da odštampate recepte, kliknite desnim tasterom miša na tekst recepta i odaberite opciju
PRINT / ŠTAMPAJ.$

$

$

$

$