PRAKTIČNI SAVETI
SERBIAN TRADITION HOME SVE U VEZI HRANE... ZA RADOZNALE PISITE NAM... MOLIM VAS! ODGOVORI NA VASA PISMA SLICNO NA NETU...
PRAKTIČNI SAVETI - da lako bude jos lakše

Trudim se da prikupim što više praktičnih i korisnih saveta i zalepim ih na ovu stranu. Da i od beskonačnog surfovanja bude neke vajde... Nadam se da će vam neki od njih biti od koristi u realnom životu...

PECIVA, KOLAČI, SLATKIŠI, VOĆE

Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjirić posut šećerom, isečenom stranom na dole i stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo.

Jabuke za jela se biraju ovako: za slatka jela kiselkaste, a za slana, ma koliko to čudno zvučalo, one slađe. Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim, začinjenim jelima.

Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda.

Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi.

Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.

Svež i vruć kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem. Torta se najlakše reže koncem ili tankom hladnom žicom.

Hleb je najbolje čuvati u metalnoj kutiji sa rupicama koje omogućavaju protok vazduha. Nikako ga ne treba ostavljati u salvete, papirne ili plastične kese.

Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će torta lako skliznuti na sredinu.

Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so.

Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene.

Čvrst šlag najjednostavnije ćete dobiti ako u njega stavite kremfiks. Moze da se kupi u svim nasim prodavnicama. Primenite ga prema uputstvu u kesici. Jednako je efikasan kod pripremanja slatke pavlake kao i kod pravljenja veštačkog šlaga.
KUVANJE, PRŽENJE, PEČENJE...

Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.

Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.

Viršle će sačuvati lepu, prirodnu boju ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo mleka.

So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.

Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu!

Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.

Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.

Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.

Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.

Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.

Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.
POSUĐE, NAMEŠTAJ, UKRASI... MA SVAŠTARA!
Mikrotalasnu pećniću ne treba koristiti za spremanje hrane nego SAMO ZA NJENO PODGREVANJE. U njoj se NE SME KORISTITI METALNO POSUĐE - sve ostalo je dozvoljeno. Ipak, treba izbegavati plastične sudove, zbog opasnosti od topljenja. Znači - PORCELAN, KERAMIKA i STAKLO.

Sud u kojem je zagorelo jelo najlakše ćete oprati ako u njega nalijete slanu vodu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Proces možete ubrzati ako slanu vodu u šerpi zagrejete i ostavite da ključa nekoliko minuta.

Talog sa posuđa uklonićete ako u posuđe sipate mešavinu sirćeta i soli i ostavite da stoji oko dva sata.

Tup nož naoštrićete ako sečivom nekoliko puta pređete preko ispupčenog oboda na dnu porculanskog tanjira.

Kada se čaše zaglave jedna u drugoj donju čašu spustite u toplu vodu, a u gornju uspite hladnu vodu i... To je to!

Da čaša ne bi pukla kada u nju uspete vruću tečnost čašu postavite na drvenu podlogu i vlažan salvet, a u nju stavite kašičicu. Pre sipanja možete takođe čašu zagrejati na pari.

Da vrata ne bi škripala, a fijoke zapinjale preko šarki i mesta gde zapinje pređite grafitnom olovkom.

Prozore ćete lakše oprati i postići bolji sjaj ako u vodu za pranje dodate šaku soli.

Starom ćilimu povratićete boju ako ga pospete sitnom solju, dobro očetkate, istrljate mokrom krpom i kad se osuši usisate.

Da cveće brzo ne uvene U vodu za cveće dodajte jedan aspirin. Svaki dan podsecite drške 1-2 cm. Cveću koje je već počelo da vene zamočite 1/3 stabljika u ključalu vodu i ostavite dok se voda ne ohladi. Popareni deo stabljika odsecite, a cveće stavite u svežu vodu. Ako baš "ne upali"... Cveće je ionako već počelo da vene!

Veštačko cveće se najbolje čisti od prašine fenom za kosu.

Abažuri za lampu od tekstilnih materijala najbolje se čiste od prašine fenom za kosu ili usisivačem, tako što ćemo ga smanjiti na minimum i skinuti papučicu, tako da ostane samo cev.


POCETNA STRANA
Ako želite da odštampate recepte, kliknite desnim tasterom miša na tekst recepta i odaberite opciju PRINT / ŠTAMPAJ.

 • ODMERITE KAŠIKOM

 • NEDOSTAJU VAM SASTOJCI IZ RECEPTA?
       ZAMENITE IH!

 • SVE ŠTO NISTE ZNALI O JAJIMA...

 • ODRŽAVANJE FRIŽIDERA

 • DA LI PRAVILNO KORISTITE FRIŽIDER?

 • DA LI JE RIBA SVEZA?

 • SVEMOGUĆI LIMUN

 • MRLJE ili... IZVADI FLEKE!

 • ... I NEPRIJATNI MIRISI


  SALVETE NA STOLU
  PIVO

  Pivo će izgubiti gorčinu ako u čašu ledenog piva spustite režanj limuna, ostavite da odstoji nekoliko trenutaka, a onda pijete preko samog limuna.