RECEPTI
SERBIAN TRADITION HOME SVE U VEZI HRANE... ZA RADOZNALE PISITE NAM... ODGOVORI NA VASA PISMA SLICNO NA NETU...
KANDIRANO VOĆE... I JESTIVO CVEĆE!

fruit-basket-free-picture
on Free desktop pictures
KANDIRANO (UŠEĆERENO) VOĆE

Kandiranjem se naziva proces obrade hrane, najčešće voća, tokom kojeg se voće, delovi voća ili čak cveće potapa i kuva u šećernom sirupu.

Ne zna se tačno poreklo ove drevne tehnike. Neki smatraju da se razvila u renesansnoj Italiji a drugi da se razvila na Orijentu tokom X i XI veka i odatle kasnije preneta u Evropu.

Najčešće se kandira južno voće, pomorandža ili limun ili samo kora ovog voća. Kandiranim kockicama limuna i pomorand se dodajuže često se dodaju i kandirane trešnje. Kandiraju se i ananas, banane, kivi, mango, papaja, guava, višnja, breskva... a poznate su i tehnike kristalizacije voća, ali i cveća.Nekoliko načina da sami ušećerite voće

original fotografija : wikipedia - Candied_Fruit_-_La_Boquería1. KANDIRANJE KOMADA ILI CELIH VOĆKI

1 kg šećera dodajte u 1 l vode, prokuvajte dok se šećer istopi i ohladite. U dobijeni sirup dodajte 1 kg voća Voće možete iseći na kolutove debljine 2 cm ili na kockice. Ako želite da kandirate veće komade ili cele voćke (sitnije vrste voća) prvo ih izbockajte viljuškom, kako bi sirup lakše prodro u voćke. Vodite računa da voće ude potpuno prekriveno sirupom.

Voće ostavite u sirupu 12 dana. Nakon tog vremena voće izvadite na papir za pečenje (masni papir) i ostavite da se osuši.

Ovako pripremljeno voće možete čuvati u frižideru, najbolje u staklenoj posudi, oko 6 meseci.

author : wikipedia, ElinorD2. KANDIRANJE KORICE LIMUNA I POMORANDŽE

Kore pomorandže i limuna očistite od ostataka "mesa" (ukoliko ste ih cedili). Istrljajte solju, najbolje oštrom četkicom, kako bi ih očistili i zatim dobro operite vodom. Kore stavite u sud sa vodom, tako da kore budu sasvim potopljene. Kore treba da stoje u vodi 3-5 dana. Voda se mora menjati 2 puta dnevno.

Nakon ovog vremena kore isperite, isecite na rezance ili kockice, kratko prokuvajte u vodi i ostavite da se ocede. Oceđene kore stavite u posudu sa šećerom (odnos količina šećera i pripremljenih korica je 2:3 - za 300g korica potrebno je 200 g šećera) i kuvajte 20-ak minuta.

Pospite šećerom dno tepsije. Šupljom kašikom vadite korice iz sirupa i ređajte na pripremljen šećer.
Na kraju pospite sa još malo šećera i protresite pleh, da bi se korice potpuno obložile šećerom. Korice ostavide 1-2 dana da se dobro osuše.

I ovako pripremljene voćke mogu se čuvati u frižideru nekoliko meseci.

author : wikipedia - Candied_Fruit_-_La_Boquería 3. KANDIRANJE VIŠANJA

Višnje dobro operite vodom i ostavite da se osuše. Oprane višnje stavite u posudu sa šećerom (odnos količina šećera i višanja je 2:3 - za 300 g višanja potrebno je 200 g šećera) i kuvajte 20-ak minuta.

Pospite šećerom dno tepsije. Šupljom kašikom vadite višnje iz sirupa i ređajte na pripremljen šećer. Ostavite da se malo prohlade i pospite sa još malo šećera. Protresite pleh da bi se višnje potpuno obložile šećerom i ostavite ih 1-2 dana da se dobro osuše.

Ovako pripremljene voćke mogu se čuvati u frižideru nekoliko meseci.

3. KRISTALIZACIJA (KANDIRANJE) CVETOVA

Kristalizovani (kandirani) cvetovi mogu biti idealan ukras za dekoraciju torti i raznih drugih poslastica. Kristalizovati se mogu cvetovi, listovi ili cele grančice "slatkih" trava, koje bi u svežem stanju brzo uvele. Jestive biljke, koje se inače koriste za pripremu različitih salata, čorbi i drugih jela, su BORAČ, RUZMARIN, ŽALFIJA, LATICE NEVENA, NANAMATIČNJAK, LJUBIČICE...

Pre procesa kandiranja važno je da svaki list ili cvet bude svež i opran i osušen od vode posle pranja. Ulupajte 1 belance kome ste dodali prstohvat soli i nekoliko kapi ružine vodice (može se naći u prodavnicama zdrave hrane). Umućeno belance ostavite ga da odstoji nekoliko minuta.

Pripremljene biljne delove potopite u belance i pažljivo ih okrećite da belance prione za biljke sa svih strana. Možete ovo uraditi i mekom četkicom, što je naročito pogodno kod cvetova čije se latice lako lome. Cvetove obložene belancem umočite u prah šećer (ili ga rukom posipajte preko cvetova) sa svih strana. Poređajte ih u pleh obložen peki papirom i stavite u rernu da se suši oko 2 sata na 120ºC. Gotove cvetove prekrijte papirom i ostavite da odstoje 2 dana. Gotove cvetove čuvajte u frižideru, u poklopljenoj posudi, ali nikako ne zatvarajte posudu dok se biljke dobro ne osuše. Ovako napravljeni, kristalizovani cvetovi mogu da stoje oko tri meseca.


KORAK NAZAD

Ako želite da odštampate recepte, kliknite desnim tasterom miša na tekst recepta i odaberite opciju
PRINT / ŠTAMPAJ.