INTERNACIONALNA KUHINJA
SERBIAN TRADITION HOME SVE U VEZI HRANE... ZA RADOZNALE PISITE NAM... ODGOVORI NA VASA PISMA SLICNO NA NETU...
POLJSKA KUHINJA

Prilog je poslala naša čitateljka Tatjana Skupinski. Zahvaljujemo se!

POLJSKA KUHINJA

Poljska se nalazi u srcu Evrope. Baš je ovde geometrijski centar kontinenta. Brzi dolazak omogućuju međunarodni putevi kao i zeleničke linije. Goste će dočekati pola miliona mesta za noćenje, hiljade restorana i stotine zabava. Ovde možete naći skoro sve: široke, peščane plaže, čista jezera, duboke šume, lepe planine, te unikatne kulturne spomenike. Poljaci su srdačni i gostoljubivi. Dobrodošlice će Vam poželeti gradovi sa hiljadugodišnjom tradicijom, sela koje omogućuju odmor od bučne civilizacije a sve to u predivnom ambijentu raznolikih i prelepih krajolika.Smeštena u srednjoj Evropi, Poljska se na severu graniči sa Rusijom, Litvom i Baltičkim morem, na istoku Belorusijom i Ukrajinom, Nemačkom na zapadu te Češkom i Slovačkom na jugu zemlje. Na reljefu Poljske ističe se severnoevropska nizija, čija je prose?na visina 173 m. Kroz niziju teku velike reke: Odra, Visla i Varta. Karpati i Tatre su druga geografska stvarnost Poljske, gde se nalazi i najviši poljski vrh Rysy (2499 m).

U poljskom kuhinji se uočava blizina susednih kultura pa se u njoj osećaju uticaj ruske, nemačke, austrijske, jevrejske, češke kuhinje, ali i italijanske i francuske. Poljska nacionalna kuhinja je preuzela specijalitete brojnih nacionalnih manjina koje u njoj žive: Jevreja, Ukrajinaca, Belorusa i Litvanaca. U Poljskoj živi 38,7 miliona stanovnika, a na kvalitet kuhinje utiče i činjenica da čak 25% Poljaka živi od poljoprivrede i stočarstva. Poljska pleni svojim bogatim kulturnim nasleđem i brojnim prirodnim lepotama.


Istorijski uticaj


Naziv Poljska datira iz sredine XI veka, a svoj koren nalazi u imenu drevnog slovenskog plemena Polani, koje se u V veku nastanjuje u plodnim nizijama izme]u Visle i Odre. Svoj procvat Poljska doživljava u XVI veku ujedinivši se s Litvom pod dinastijom Jagelovića, postavši tako jedna od glavnih evropskih sila. Nakon pada dinastije 1572. Poljsku je zahvatilo razdoblje ratova i pad političe i kulturne mođi, a zemlja je u naletima krajem XVI veka konačno podeljena između Austrije, Rusije i Pruske. Nakon I svetskog rata Poljska je opet stekla nezavisnost, da bi nedugo zatim, već 1939. bila podeljena između Sovjetskog Saveza i Nemačke. Posle Drugog svetskog rata geografska karta Poljske je prekrojena - dobila je nova područja na zapadu, ali je izgubila stara na istoku. Godine 1989. u Poljsku je uvedena demokratija, 1999. je ušla u NATO savez, a 2004. postala deo Evropske unije. Poljska je danas stabilna demokratska zemlja s fascinantnom istorijom, koja se odražava i u njenoj nacionalnoj kuhinji.

Srednjevekovna kuhinja


Hronike opisuju srednjevekovnu poljsku kuhinju kao veoma tešku, koju karakterišu česta upotreba mesa i žitarica, poput griza. U Poljskoj, u to doba, voda je bila dosta zagađena, pa je u velikoj upotrebi bilo pivo, koje se razlikovalo od današnjeg jer nije bilo gazirano, a pila su ga i deca.

Glavni podstrek razvoju poljske kuhinje donela je italijanska kraljice Bona Sforca , kada je 1518 god. došla sa svojim kuvarima i donela vrste povrća koje do tada nisu postojale u Poljskoj i objasnila način na koji se sade i njihovu primenu u kulinarstvu. I vladavina Napoleona Bonaparte imala je uticaj na poljsku kuhinju srednjeg veka, donoseći sa sobom inovacije koje je tamošnje stanovništvo vrlo rado prihvatilo. Čuvena Poljska kraljica Jadwiga bila je poznata po ljubavi prema specijalitetu od svinjskih crevaca flagi, koje je i danas veoma popularno jelo u Poljskoj. I sukob Poljskog i Italijanskog Kralja doneo je kao pomirenje čuveno pecivo u obliku malih đevreka nanizanih na konac u vidu dugačke ogrlice.

Prvi sačuvani poljski kuvar, "Zbirka o spremanju hrane", napisao je Stanislav Czerniecki 1682. god. Tek vek kasnije, 1786. god. pojavio se kuvar koji je napisao Vojtek Vieladka - "Sat". Odličan kuvar, veoma popularan i često preštampavan.

Kulinarski ukusi Poljaka počinju da se menjaju od Stanislava Avgusta koji je započeo trend relativno prefinjene kuhinje, kombinacijom francuske i postojeće poljske kuhinje. Student čuvene kraljevske kuvarske škole kuvar Pol Tremon autor je prvog sistematskog kuvara na poljskom tlu.

Karakteristike poljske kuhinje


Bogata nacionalna kuhinja je pod uticajem naroda s kojima je bila u neposrednom kontaktu, a regionalno je vrlo raznolika. Tipične namirnice poljske kuhinje su: kiseli kupus, cvekla, krastavci, šumsko voće, pavlaka, gljive, dimljene i ostale vrste kobasica. Meso je u Poljskoj naročito aromatično zbog korišćenja začina poput mirođije, kima, majorama, bibera i peršuna. Najpopularniji deserti su kolači i torte, a čašica votke posle dobrog ručka je poželjna i stoga što olakšava varenje.

Specijaliteti poljske kuhinje


Razne vrste mesa, jela od testa i čorbe deo su slovenske tradicionalne kuhinje, pa tako i Poljske. Ponudićemo vam tipičan poljski obrok koji se sastoji od najmanje tri jela, počevši s čorbom, predjelom poput haringa ili lososa, čuveni sledz, glavnog jela za kojeg preporučujemo nacionalni specijalitet bigos ili kotlet schabowy. Obrok ćemo završiti desertom poput piernika ili droždžówke.Čorbe


Ponuda čorbi u Poljskoj je raznolika, stoga ćemo se ograničiti na one najučestalije i najomiljenije u poljskoj kuhinjskoj ponudi:
Barszcz - čorba od cvekle, Chlodnik - hladna čorba od pavlake, mladih listova cvekle, ploda cvekle, krastavaca i usitnjenih svežih začina, Rosól - kokošja čorba, Zupa grzybowa - čorba od različitih vrsta gljiva, Zupa ogórkowa - čorba od kiselih, usoljenih krastavaca, često sa svinjskim mesom, Žur - kisela čorba od raženog brašna s belim kobasicama i tvrdo kuvanim jajima, Žurek - sličan žuru, ali s dodatkom krompira, u nekim delovima Poljske i sa gljivama.

Hleb


U Poljskoj se jedu razne vrste hleba: beli, crni, hleb sa semenkama, susamom i makom deo su bogate poljske pekarske ponude.

Meso


Meso se priprema na različite načine: na roštilju, dinstano, pečeno kuvano... Servira se toplo sa aromatičnim sosevima, ali i kao hladno jelo sa senfom, renom i ukiseljenim gljivama ili krastavcima. Najpoznatije mesno jelo je kotlet schabowy - svinjski odrezak paniran i serviran s krompirom. Pieczony schab, sledeći veliki mesni specijalitet, je pečena svinjetina punjena suvim šljivama. Nadaleko su poznati golonka ili kuvana kolenica i kaszanka ili krvavica, nekada seoska hrana, a danas specijalitet najotmjenijih restorana. Goveđi specijalitet su zrazy zawijane - dinstane rolade od govedine punjene kiselim krastavcima, kobasicom i gljivama i servirane s grubo mlevenom heljdinom krupicom. Kaczka po krakowsku je dinstana patka s gljivama. Vrlo su popularna mesa spremana sa raznim voćem, kao i mesa koja se služe sa sosovima od voća.

Jela od testa


Jastučići - pierogi od testa su nezaobilazan specijalitet poljske kuhinje. Prave se od testa za rezance, mogu biti nadeveni mlevenim mesom, usitnjenim kupusom pomešanim s gljivama, svežim sirom ili voćem. Tako nadeveni kuvaju se u ključaloj vodi. Najukusnija varijacija pieroga su ruskie pierogi, punjeni sirom, krompirom i dinstanim lukom. Nalečniki su palačinke, a kao i pre navedeni jastučići, nezaobilazan su deo kuhinje. Pyzy (njoki od krompirovog brašna) i knedle (njoki punjeni voćem).


Povrće


Kupus je tipičo povrće poljske kuhinje. Nacionalno poljsko jelo bigos, pravi se od kiselog kupusa (iz rasola) s različitim vrstama mesa, dimljenog mesa i gljivama. Golabki su listovi svežeg kupusa punjeni mlevenim mesom, pirinčom ili kašom, servirani u umaku od paradajza ili gljiva.

Deserti


Poljaci obrok završavaju desertom, a kako su izraziti sladokusci, kolači i torte su nezaobilazan deo njihove kulinarske kulture. Kolači se najčešće prave od dizanog tijesta (baba, droždžowe). Na spisku poljskih poslastica počasno mesto zauzimaju: makowiec, rolada punjena makom, voćem ili orašastim plodovima, krofne (paczki), mazurek, pita od jabuka (szarlotka), torta od sira (sernik) i hleb s đumbirom.

Pića


Što se pića tiče, moramo naglasiti da je poljski specijalitet čista votka s najpoznatijim brendovima kao što su: Chopin vodka, Belvedere, Luksusowa, Wyborowa. Popularne su i aromatične votke: Žubrówka je votka s travama ubranim u nacionalnom parku Bialowieža u kojem živi jedina vrsta evropskog bizona - žubra, koji se tom travom hrani, a Goldwasser iz Gdanjska sadrži čestice 22-karatnog zlata. Pablo Picaso je jednom rekao da su tri najizuzetnije stvari iz prve polovine 20 veka: bluz, kubizam i poljska votka.

Ni ljubitelji piva neće biti razočarani poljskom ponudom, koja je dobra koliko i ona Nemačke i Češke. Među brojnim pivarama najpoznatije su Žywiec, Warka i Elblag. U hladnim danima najbolje će vas ugrijati vruće vino i pivo s medom i začinima. Poljski likeri: medovina (miód pitny) ili slatke kreme od alkohola, kreme od žumanaca, vanile ili čokolade često se koriste kao dodatak desertima. Piju se i kompoti, bezalkoholni napici od voća, šećera i začina.KORAK NAZAD
Ako želite da odštampate recepte, kliknite desnim tasterom miša na tekst recepta i odaberite opciju
PRINT / ŠTAMPAJ.


 • ŽUREK - tradicionalna čorba
 • BORŠČ OD CVEKLE NA KOSTIMA
 • ČORBA OD KISELOG KUPUSA
 • ČORBA OD BELOG LUKA SA KRUTONIMA
 • LJUTA ČORBA S MESOM

 • ŠARENI LEČO S POVRĆEM
 • BIGOS - podvarak na poljski način
 • VARIVO OD PEČURAKA

 • KUVANE TELEĆE ŠNICLE SA JABUKAMA
 • ĆUREĆE GRUDI SA KUKURUZOM
 • PATKA U CRVENOM KUPUSU
 • ĆUFTICE S PARADAJZOM

 • OSLIĆ U POVRTNO - KISELOM SOSU
 • ŠARAN SA MIRISOM KIMA
 • LJUTKASTI RIBLJI ŠTAPIĆI

 • VITEŠKA MAZURKA
 • SIRNIK
 • VOĆNA SALATA
 • VIŠNJEVAČA