S P E C I J A L
SERBIAN TRADITION HOME SVE U VEZI HRANE... ZA RADOZNALE PISITE NAM... MOLIM VAS! ODGOVORI NA VASA PISMA SLICNO NA NETU...
SPECIJAL - AFRODIZIJACI

Ljubav na usta ulazi - to je narod još odavno ustvrdio. A naučnici su se naravno zdušno trudili da nešto od toga i dokažu. E sad od "rekla - kazala" do "tvrdi se ali nije dokazano" čovečanstvo je u potrazi za čudotvornim eliksirom ljubavnih čarolija osmislio i otkrio čitav niz mogućih ali i nemogućih potencijanih Afrodizijaka. Lista je zaista dugačka, a ono sto se na njoj može naći ponekad izaziva potpunu nevericu pa i smeh. Ovde ćemo vam navesti neke od afrodizijaka, i recepte nekih jela za koja se smatra da imaju čarobnu moć da pospeše i osveže vaš seksualni život. Jedno svakako ne treba ispustiti iz vida:
Čak i najprovereniji afrodizijak nije čudotvorac, al ne može biti štetno da probate. Možda se čuda ipak...

SASVIM OZBILJNO O NEOZBILJNIM STVARIMA

Premestimo sad naše istraživanje u oblasti afrodizijaka u kuhinju i prisetimo se da je kuvanje pravo samo onda kada se kuva sa ljubavlju. A ljubav jeste ona esencija koja pomera svet i sve pa i vaš seksualni život može da učini lepšim i boljim. Dakle isprobajte naše recepte i ne zaboravite da uz svaki dodate tajni sastojak - par kapi čiste ljubavi. I videćete, svako jelo na taj način pripremljeno, imače pravo afrodizijačko dejstvo na vašu voljenu osobu. I naravno, vratite u vaš život i za vaš sto onu ko zna zašto zaboravljenu, romantiku... Znate već: pod svetlosti sveća, uz cvetni aranžman, muziku koja asocira na zagrljaj i malo vina u sjajnim elegantnim čašama, svako jelo s malo mašte servirano na tanjir imaće moć da probudi želju... A večeru pretvori u jednu od onih nezaboravnh noći koje traju za ceo život.

KOMORAČ (Foeniculum vulgare) - je dvogodišnja biljka slična mirođiji koja naraste do dva metra u visinu. Ima perasto razdeljene listove i žute cvetove koji formiraju štitaste cvasti. Plod je duguljast, rebrast i malo spljošten, jakog mirisa i slatkastog okusa. Lekovito dejstvo imaju plod, koren i cela biljka. Komorač sadrži 2-6% eteričnog ulja, masno ulje i slobodne masne kiseline do 20 %, belančevine i aminokiseline do 20 %, kalijum, kalcijum, sumpor i fosfor. Osim što se koristi kao začin u kuhinji, ima široku primenu i u farmaceutskoj industriji. Ima širok spektar lekovitih svojstava. Deluje karminativno - protiv nadimanja i kod problema sa varenjem, spazmolitički - protiv grčeva (posebno sistema za varenje), ekspektorativno - olakšava iskašljavanje, pospešuje apetit, laktacijsko - pospješuje izlučivanje mleka kod dojilja, antiseptičko - zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, diuretičko - stimuše funkciju bubrega, antireumatsko - protiv reumatskih bolova, reguliše menstrualne cikluse i naravno savršen je tonik i afrodizijak.

ARTIČOKA (Cynara scolymus) - biljka koja raste širom primorskih krajeva Evrope, posebno Italije i Francuske i uz obale Tihog okeana. Nije poznato njeno tačno poreklo. Od pamtiveka je bila izuzetno cenjena hrana. Pojavljuje se na slikama koje pokrivaju grobnice egipatskih faraona. Prvi detaljan opis ove biljke poičee od Aristotelovog učenika Theophrastusa s Lezbosa 371. godine pre nove ere. Čini se da je odatle prenesena u Rim, a iz Rima u zapadnu Evropu. Vekovima, artičoka je bila cenjena kao skupocena hrana za bogate i privilegovane. Vrlo dugo, čak do pocetka XX veka, smatrano je kako je artičoka jak afrodizijak. Koristila se i za lečenje hronicnih upala jetre, vodenih bolesti, a posle i kod šećerne bolesti (dijabetesa) i arterioskleroze. Tridesetih godina prošlog veka već je bilo poznato da ekstrat lišća artičoke utiče na nivo holesterola u krvi. Devedesetih godina prošlog vekaa rađena su mnogobrojna naučna istraživanja na univerzitetskim klinikama u Tibingenu i Hamburgu koja su potvrdila dotadašnja mišljena o delotvornosti ove biljke.

ORAH (Juglans regia) - Poznat kao izvor "ljubavne energije". Njega su još u starom Rimu koristili za svadbene ceremonije tako što bi mladoženja, prilikom prenošenja mlade preko praga, bacao orahe. Ovaj običaj nije baš bez osnove: orasi utiču na poboljšanje plodnosti jer su bogati proteinima, vitaminom A i nezasićenim mastima. To svakako ne znači da svakog dana treba da pojedete pola kilograma oraha, dovoljno je i nekoliko plodova. Naravno naš narod je u toj stvari oko oraha bio daleko praktičniji. Umesto da se bacaju orasi, jedan od svadbenih običaja je da mlada, a prvenstveno mladoženja, nakon venčanja jedu med i orahe.

BADEM (Amygdalus communis) - dugo vremena povezivan s plodnošću (fertilnošću): pretpostavlja se da njihov miris uzbuđuje žene, pa su se često upotrebljavali na svadbama. Sadrže hranjive supstance za koje se misli da su esencijalne za poboljšanje polnog života. Na primer 28 gr badema sadrži 35% preporučene dnevne doze (RDA) vitamina E, koji utiče na nivo plodnosti i funkciju polnih organa. Bademi imaju visok nivo magnezijuma, fosfora i cinka, od kojih cink stimuliše libido kod muškaraca.

PINJOLE (Pinus pinea) - semenke šišarki bora pinjola, su bile afrodzijak omiljen kod naših predaka. Jedna vrsta šišarki sa Himalaja veoma je cenjena kod stanovnika regije Kunavar koji veruju da one utiću na plodnost.

AVOKADO (Persea americana) - Astecim su bili toliko uvereni u afrodizijačke sposobnosti avokada kao polnog stimulatora da su mlade žene držali zatvorene u kući sve vreme dok je trajala berba avokada. I čini se da u tome ima nečega: avokado je bogat magnezijumom (za energiju), nezasićenim masnoćama (za srce) i vitaminom E (za plodnost). Kako biste pojačali afrodizijačke kvalitete avokada, pripravite jednostavan guacamole (meksički umak od avokada i začina): izmiješajte avokado sa kašičicom limunova soka, a zatim dodajte kašiku seckanog belog luka. Poslužite uz štapice sveže iseckane šargarepe i celera.

PARADAJZ (Solanum lycopersicum) - Paradajz je stigao u Evropu iz Južne Amerike u XVI veku i odmah dobio ime "rajska jabuka" ili "jabuka ljubavi" jer se verovalo da ima afodizijacku moć. Svi nesporazumi oko imena ove biljke nastali su prilikom prevođenja sa latinskog na francuski i engleski jezik.

ŠARGAREPA I CELER (Daucus carota hortensis i Apium graveolens) - Povrće koje su stari Rimljani takođe smatrali afrodizijacima. Rimski imperator Kaligula jednom je za Senat priredio večeru isključivo od šargarepe, a Rimljani su celer posvetili svome bogu seksualnosti Plutu. Celer sadrži androsteron, muški polni hormon koji stimuliše polni nagon kod žena.

MIROĐIJA (Anethum graveolens) - U nekim starim kulturama, mirođija je bila omiljena "travka ljubavi". Hindu recept za koktel zvani "ljubavna snaga" sastoji se od soka mirodije, mleka, meda, šećera, putera od bivoljeg mleka i sladića (Glycyrrhiza glabra).

ČOKOLADA - reputacija čokolade kao afrodizijaka prenosi se još od doba Asteka, koji su pripremali piće fermentacijom zrna kakaovca (Theobroma cacao) za svog imperatora Montezumu pre njegove posete haremu. "Ukus i sastav čokolade definitivno bude dobar osećaj", kaže dr. McCulloch, "Sadrži kofein i teobromin koji utiču na neurotransmitere u mozgu." Čokolada sadrži i feniletilamin i serotonin, supstance pronađene u mozgu za koje se smatra da podižu raspoloženje. One se oslobađaju kad osećamo strast, dovodeći do povišenja krvnog pritiska i ubrzanog rada srca.

ANANAS I BANANE - za kraj vaše romantične večere, rastopite tamnu čokoladu i u nju uronite komade voća, na primer sveži ananas ili bananu. Obe vrste voća sadrže bromelain, supstancu za koju se misli da podiže polnu moć kod muškaraca. Banane su pune kalijuma i B vitamina, potrebnih u proizvodnji polnih hormona.

VINO - Stari Grci, koji su obožavali Dionizija, boga vina, plodnosti i stvaranja, cenili su kao afrodizijak grožde. Ovo vođe je bogato vitaminima A i C, taninom i u njemu nema ni masti ni holesterola. A gde je grožđe ti je naravno i vino. Ni jedna romantična večera nije potpuna bez čaše ili dve vina, što je dobra vest za vaš libido. "U umerenim količinama vino vas opušta", kaže dr. McCulloch. Uz to, uklanja potencijalno prisutne kočnice i jača samouverenost, ali setite se na vreme, da vas prevelika količina može lako uspavati, a to se vašem partneru svakako neće svideti. Šampanjac i penušava vina imaju slično dejstvo.

BIBER, PAPRIČICE... LJUTA HRANA - Ljuta hrana znači bolji seks!? Dr. Beverly Wihpple, autor poznatih knjiga o ženskoj seksualnosti, istraživanjem je došla do zanimljivog otkrića kako je za "vruć" seksualni život pametno otići u meksički restoran ili na neko drugo mesto gde se može dobiti ljuto začinjena hrana. Takva hrana može par uzbuditi i pozitivno uticati na seks, piše The New York Daily. No u tom saznanju stanovništvo pojedinih zemalja poput onih u Južnoj Americi ili na Dalekom istoku uživa već vekovima, koristeći čili prilikom kuvanja raznih jela. Još uvijek se ne zna koje je negativno dejstvo konzumiranja ljutih papričica, ali autorka tvrdi da za njihovo delovanje nema potrebe pojesti ih previše.

OSTRIGE - Poznato je da se i Kazanova njima rado hranio... Ostrige su, takođe oduvek smatrane za afrodizijak, zovu ih još i "mleko okeana", jer su bogate kalcijumom, međutim još uvek nema naučne potvrde za ovu pretpostavku, jer do dana današnjeg nisu urađene naučne analize. Međutim poznato je da ostrige sadrže veliku količinu cinka, koji je u neku ruku povezan sa muškom seksualnom sposobnišću. Poznato je da ih je Kazanova jeo u velikim količinama - čak 50 komada svako jutro za doručak. Kamenice možete držati u hladnjaku, na temperaturi ne nižoj od 40ºC, okrenute naopako i pokrivene čistom, vlažnom krpom. Nemojte ih uranjati u vodu već ih samo jednostavno isperite u hladnoj vodi pre upotrebe i uklonite sve one koje nisu čvrsto zatvorene. Školjke, inače, povoljno utiču i na mentalno zdravlje.

KAČAMAK I PROJA Svakako da ovde moramo da pomenemo i zanimljivost iz naših krajeva. Verovali ili ne, upućeni preporučuju kačamak, jer je, kako oni tvrde, primećeno da 70-80 gr kukuruznog brašna uz malo kajmaka ili sira, budi seksualnu želju.
POCETNA STRANA POCETNA STRANA POCETNA STRANA
Ako želite da odštampate recepte, kliknite desnim tasterom miša na tekst recepta i odaberite opciju
PRINT / ŠTAMPAJ.


MALO ISTORIJE
... za razonodu...RECEPTI
... Mmmm...

  • OSTRIGE U ŠAMPANJCU

  • ARTIČOKE BENEDIKT

  • ARTČOKE SA TRI PRELIVA

  • UMAK "KAZANOVINA STRAST"

  • PILETINA SA KIKIRIKIJEM

  • PULSKI AFRODIZIJAK