D I J E T E
SERBIAN TRADITION HOME SVE U VEZI HRANE... ZA RADOZNALE PISITE NAM... MOLIM VAS! ODGOVORI NA VASA PISMA SLICNO NA NETU...
SAVETI NUTRICIONISTE

stranu uređuje
Jasna Anđelković
dipl. dijetetičar-nutricionista
PITAJTE NUTRICIONISTU

PREOSETLJIVOST NA HRANU

Preosetljivost na hranu je zapravo zajednički naziv za alergijske reakcije, ne podnošenje nekih namirnica ili nekog sastojka u njima. Takve reakcije mogu da izazovu niz neprijatnih simptoma, uključujući smetnje u varenju, glavobolju i nadimanje. Suprotno raširenom verovanju, preosetljivost na hranu ne mora obavezno da bude alergija. Preosetljivost na htanu deli se u dve grupe: alergije i nepodnošenje.
- Alergija je brza reakcija imunog sistema na određenu namirnicu. Ako patite od alegije na hranu, vaš imuni sistem preterano reaguje na neke namirnice (alergene) postupajuci s njima kao da su štetene. - Nepodnošenje je sporija, nealergijska reakcija na hranu, koja može ali i ne mora da uključuje i imuni sistem. Nepodnošenje glutena, koji je uzrok celijklije, primer je spore reakcije imunog sistema. S druge strane nepodnošenje laktoze (nesposobnost varenja šećera iz kravljek mleka) ne uključuje imuni sistem, nju izaziva nesposobnost organizma da proizvede enzim potreban za varenje ove namirnice. Čest izazivač nepodnošenja je natrijum glutaminat, koji može da izazove malksalost, rumenilo, glavobolju i bolove u stomaku. Neke veštačke prehrabene boje, naročito narandžasta i crvena, mogu da izazovu nesanicu i drhtavicu. Neki ljudi dobijaju bolove u stomaku kada jedu voce zajedno sa nekim masnim jelom. Želudac sporo vari takvu hranu pa ima vremena za bakterijsku fermentaciju koja proizvodi gasove, a ovi šire želudac i creva.

Simptomi:
 • Alergija. Kod ovog oblika preosetljivosti na hranu simptomi se pojavljuju sat-dva posle uzimanja čak i male količine dotične namirnice. Imuni sistem proizvodi upalne materije i tip antitela poznat kao imunoglobulini E. Analize krvi i kože mogu da otkrivanjem ovih antitela postave dijagnozu alergije sa brzom pojavom. Simptomi, izmedu ostalog mogu biti: koprivnjača, alergijski rinitis (polenska groznica), astma, oticanja usana, usta i sluzokože disajnih puteva.
 • Nealergijske imune reakcije. Simptomi se pojavljuju i do 72 sata nakon uzimanja dotične namirnice. Obično su izazvani uzimanjem velike količine te namirnice ili njenim čestim konzumiranjem. Imuni sistem proizvodi imunoglobuline G (ili možda E), antitela, a u nekim slučajevima i upalne materije. Prepoznavanje krivca može da bude teško jer su simptomi obično neodređeni, razvijaju se postepeno i često ih izazivaju namirnice koje često koristimo (pšenica, mleko, soja, banane, jaja, riba, koštuničavo voće, semenke, pasulj, grašak, sočivo, paradajz, agrumi, kvasac, čokolada, prehrabeni aditivi). Možete biti podložniji ovoj reakciji kad ste pod fizičkim ili psihičkim stresom, a možda žudite za namirnicom od koje vam je loše. Uz simptome navedene kod brze alergijske reakcije, mogu se pojaviti i sledeći: rumenilo, umor, slabost mišića, bolovi i ukočenost, mučnina i povraćanje, proliv, bolovi u stomaku, nepravilni otkucaji srca, bolovi u zglobovima, nadimanje, promenljivost telesne težine.

  Lečenje i ishrana
  Pokušajte da otkrijete koja namirnica je krivac. Osobe koje pate od alergije na hranu obično reaguju na jednu ili dve namirnice, dok oni koji pate od spore imune reakcije mogu da reaguju i na 15.
 • Tri meseca vodite dnevnik ishrane u koji ćete beležiti sve što pojedete i sve simptome. Tako ćete možda uočiti povezanost izmedu neke namirnice i negativne reakcije.
 • Ako sumnjate na određenu namirnicu, nemojte je jesti tri nedelje, a onda je ponovo uzmite da vidite hoće li izazvati probleme. Ako se to dogodi, prestanite da je jedete pa je ponovo uzmite. Ponovite test dva puta kako biste bili sigurni. Ako ne uspe pokušaj s izbacivanjem jedne namirnice, izbacite sve najverovatnije krivce na tri nedelje. Onda uzimajte malu količinu jedne od namirnica svaka četiri dana, kako biste videli hoće li izazvati reakciju. Ako se ne razmete u ishranu, ne pokušavajte ovo bez stručne pomoći, a uvek zatražite pomoć, ako je reč o detetu.
 • Imajte na umu da kad izbacite namirnicu na koju ste osetljivi možete doživeti privremene simptome apstinencije, kao što su glavobolja, umor i nervoza.
 • Kad jednom prepoznate krivce, možete ih poptuno izostaviti iz ishrane, a vaši simptomi bi trebalo da nestanu posle tri do šest meseci.

  Ako niste jako alergični, pokušajte da vidite možete li da jedete male količine svaka četiri dana (ili ređe) bez teškoća. Možda ćete morati da izbacite dotične namirnice na šest meseci pre nego što pokušate da ih ponovo jedete.

 • SAVETI NUTRICIONISTE

  Ako želite da odštampate recepte, kliknite desnim tasterom miša na tekst recepta i odaberite opciju
  PRINT / ŠTAMPAJ.  RECEPTI ZA SVE ONE KOJI ŽELE DA SE HRANE ZDRAVO

  RANIJI TEKSTOVI:

  SAVETI SLAVICE MATIĆ
  dijetetičara- nutricioniste
 • O ULJU, ZAPRŠCI I JOŠ PO NEČEMU...

  MILJANINI SAVETI
 • VELIKI BROJ IZUZETNO KORISNIH SAVETA O DIJETAMA I ZDRAVOJ ISHRANI

  VITAMINI
 • ... I NJIHOVA ČUDESNA MOĆ

  "BILJNI DOKTORI"
 • HRANA KAO LEK ZA MNOGE
      BOLESTI SAVREMENOG DOBA

  GOJAZNOST KAO FAKTOR RIZIKA
  U ODRASLIH OSOBA
 • RESPIRATORNI POREMEĆAJI
 • HEPATOBILIJARNI POREMEĆAJI
 • GOJAZNOST I MALIGNE NEOPLAZME