D I J E T E
SERBIAN TRADITION HOME SVE U VEZI HRANE... ZA RADOZNALE PISITE NAM... MOLIM VAS! ODGOVORI NA VASA PISMA SLICNO NA NETU...
SAVETI NUTRICIONISTE

Da bi smo vam u ovoj oblasti ponudili što preciznije savete, obzirom da ova tema zalazi u oblast medicine, obratili smo se obratile smo se lekaru - nutricionisti, koji će vam na ovim stranama dati prave savete o tome kako da se pravilno hranite i regulišete svoju telesnu težinu.


Pošto se sajt najvećim delom odnosi na kuvanje, dala bih nekoliko saveta kako prilikom pripremanja jela izbeći klasičnu zapršku i kako na zdraviji način zgusnuti jelo. Verujem da će biti od koristi svima onima koji vode računa o svom zdravlju.

Slavica Matić
dijetetičar- nutricionista

 • O ULJU

  Da bi se očuvala biološka vrednost ulja trebalo bi ih dodavati na kraju kuvanja, kao i za začinjavanje salata. Zagrevanjem ulja, naročito na visokim temperaturama, dolazi do oksidativnih promena čime gube svoja korisna svojstva. Posebno bi trebalo izbegavati prženje namirnica.

  Jedna supena kašika ulja sasvim je dovoljna za pripremu nekog složenog jela, dok je za začinjavanje salata dovoljna i jedna kašičica.

  Umesto ulja možete dodavati semenke suncokreta, bundeve, lana ili susama.

 • O ZAPRŠCI

  Prilikom pripremanja jela trebalo bi izbegavati klasičnu zapršku jer ona moše izazvati mnoge digestivne tegobe kao što su otežano varenje,nadimanje, mučnina, dijareja ili zatvor. Sve ove tegobe nastaju uglavnom usled termičke obrade ulja. Postoji više mogu?nosti za zamenu klasičnih zaprški:

  1. Dodatkom žitnih pahuljica (zobene, ražane, ječmene, pšenične). Pahuljice se dodaju u toku kuvanja kako bi se raskuvale. Takođe se mogu dodavati i u sva jela sa mlevenim mesom kao što su musake, punjene paprike, sarme. Dodavanje pahuljica se naročito preporu?uje gojaznim osobama kao i dijabetičarima.

  2. Dodatkom mekinja. Mekinje se mogu dodati u toku kuvanja jela što se preporučuje osobama sa osetljivim želucem i oboljenjima creva, ili se mogu dodati neposredno pred služenje, u slučaju opstipacije.

  3. Dodatkom klica. Klice se dodaju u prohlađeno jelo i zamenjuju masti.

  4. Dodatkom klajstera. Klajster se priprema dodavanjem mlake vode ili mleka u brašno (poželjno je integralno pšenično ili kukuruzno brašno mada moše i sa običnim). Za zgušnjavanje je dovoljna jedna supena kašika. Pripremljen klajster se dodaje u jelo koje kuva, zatim se šporet isključi a jelo ostavi poklopljeno na ringli.

  5. Dodatkom griza. Jedna do dve supene kašike griza dodati pri kraju pripreme jela.

 • JOŠ NEKOLIKO KORISNIH SAVETA

  Umesto klasičnih rezanaca za supu koristite proso. Unećete manje kalorija a više minerala i vitamina.

  Smanjite upotrebu soli u ishrani a radi popravljanja ukusa koristite začinske trave.

  Meso, riba, jaja i pečurke spadaju u namirnice slične biološke vrednosti pa ih ne treba koristiti u istom obroku.  Dragi naši, doktorka Slavica ponudila nam je dugoročniju saradnju, nadamo se na zadovoljstvo svih nas. U pripremi je i njena nova knjiga, pa se nadamo da ćemo uskoro imati i prikaz na našim stranama.

 • RECEPTI

  Ako želite da odštampate recepte, kliknite desnim tasterom miša na tekst recepta i odaberite opciju
  PRINT / ŠTAMPAJ.  RECEPTI ZA SVE ONE KOJI ŽELE DA SE HRANE ZDRAVO

  RANIJI TEKSTOVI:

  MILJANINI SAVETI
 • VELIKI BROJ IZUZETNO KORISNIH SAVETA O DIJETAMA I ZDRAVOJ ISHRANI

  VITAMINI
 • ... I NJIHOVA ČUDESNA MOĆ

  "BILJNI DOKTORI"
 • HRANA KAO LEK ZA MNOGE
      BOLESTI SAVREMENOG DOBA

  GOJAZNOST KAO FAKTOR RIZIKA
  U ODRASLIH OSOBA
 • RESPIRATORNI POREMEĆAJI
 • HEPATOBILIJARNI POREMEĆAJI
 • GOJAZNOST I MALIGNE NEOPLAZME